Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νανοϊατρική" έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, ικανή να τους προετοιμάσει για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, ο προσανατολισμός του Δ.Π.Μ.Σ. "Νανοϊατρική" είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός και επικεντρώνεται στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων, θέτοντας τις απαραίτητες βάσεις για την καλύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών της νανοτεχνολογίας.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Δ.Π.Μ.Σ. "Νανοϊατρική", είναι η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στον επιστημονικό/ερευνητικό προσανατολισμό. Με δεδομένο ότι η νανοϊατρική είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που απαιτεί ισχυρά θεμέλια στις επιστημονικές αρχές και μεθοδολογίες της έρευνας, τόσο το πρόγραμμα σπουδών, όσο και το σύνολο των υποστηρικτικών δράσεων του Δ.Π.Μ.Σ. "Νανοϊατρική", έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη επιστημονική εκπαίδευση που θα τους προετοιμάσει για τις προκλήσεις αυτού του δυναμικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο επιστημονικός προσανατολισμός του Προγράμματος υπογραμμίζεται από τις ακόλουθες ενέργειες:
- Κατά τη διάρκεια των θεωρητικών διαλέξεων, οι φοιτητές είναι σε θέση να συμμετέχουν σε μια σειρά από διαδραστικές ομιλίες, στόχος των οποίων είναι η γνωριμία τους με τα βασικά εργαλεία αναζήτησης της βιβλιογραφίας καθώς και η παροχή γνώσεων που χρειάζονται για να επικοινωνήσουν τα ερευνητικά τους ευρήματα και να συντάξουν ένα επιστημονικό άρθρο με σαφή, συνοπτικό και πειστικό τρόπο.
- Ανάθεση ομαδικών εργασιών (3 στο σύνολο/φοιτητή) για τις μελλοντικές προοπτικές διαφόρων εφαρμογών του κλάδου της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική. Οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν ουσιαστικά την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και υποβάλλονται σε μορφή επιστημονικού άρθρου (κείμενο 3.000 λέξεων). Παράλληλα, μεγάλη έμφαση δίνεται και στην παρουσίαση των εργασιών αυτών, καθώς βοηθά τους φοιτητές να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και να εκτεθούν σε νέες ιδέες και προοπτικές, ενώ ακόμη έχουν την ευκαιρία να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση των ικανοτήτων τους.
- Εκπόνηση ερευνητικών διπλωματικών εργασιών, όπου δίνεται τη δυνατότητα στους φοιτητές να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος σε ένα πραγματικό ερευνητικό πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες εργασιές υλοποιούνται τοσο σε εργαστήρια του Ε.Κ.Π.Α., όσο και σε συνεργασία με δύο από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ελληνικά κέντρα (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Τις προαναφερθείσες ενέργειες συμπληρώνουν οι υποστηρικτικές δράσεις που πραγματοποιούνται ανά ακαδημαϊκό έτος, στο πλαίσιο ανάδειξης του ερευνητικού προσανατολισμού του Δ.Π.Μ.Σ. "Νανοϊατρική" και αφορούν:
- Ελεύθερες Ανακοινώσεις φοιτητών σε Επιστημονικές Ημερίδες που υλοποιούνται από το Δ.Π.Μ.Σ. "Νανοϊατρική", στο πλαίσιο διεξαγωγής Επιστημονικών Συνεδρίων που σχετίζονται με τους κλάδους της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής.
- Ενέργειες σχετικά με τη δημοσίευση των εργασιών των φοιτητών τόσο σε εθνικά αλλά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.